Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Sobota, 14 września 2024
Imieniny: Roksana, Bernard, Cyprian
pochmurno
16°C
Powróć do: strona główna

„Podniesienie zdolności przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów ZSP Kłanino i PCKZiU w Pucku kształcących się w branżach kluczowych dla Powiatu Puckiego”

logotypy efs
PROJEKT

Projekt "Podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów ZSP Kłanino i PCKZiU w Pucku kształcących się w branżach kluczowych dla powiatu puckiego” w ramach RPO WP 2014-2020 działanie 3.3.1. Zakres interwencji obejmuje lepsze dopasowywanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz wzmacnianie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego i ich jakości, w tym poprzez mechanizmy prognozowania umiejętności, dostosowania programów nauczania oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami.

Realizacja projektu: od 30.09.2016 do 31.05.2022 r.
Wartość projektu ogółem: 2 915 148,85 zł Wartość dofinansowania: 2 623 633,96 zł

Umowa o dofinansowanie z dnia 9 listopada 2016 r.- projekt w trakcie realizacji.

Projekt pn. „Podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów ZSP Kłanino i PCKZiU w Pucku kształcących się w branżach kluczowych dla powiat puckiego” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.

Zadania realizowane w ramach projektu:

  • Staże i praktyki dla uczniów
  • Kursy podnoszące kwalifikacje i kompetencje zawodowe dla uczniów
  • Zajęcia dodatkowe z zakresu rozwoju kompetencji zawodowych dla uczniów
  • Zajęcia dodatkowe prowadzone w szkołach wyższych dla uczniów
  • Wsparcie nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktora praktycznej nauki zawodu poprzez staże, studia podyplomowe, kursy zawodowe i udział w spotkaniach w ramach sieci współpracy
  • Doradztwo edukacyjno-zawodowe dla uczniów
KURSY ZAWODOWE

W ramach projektu „Podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów ZSP w Kłanine i uczniów PCKZiU w Pucku kształcących się w branżach kluczowych dla powiatu puckiego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie uczniowie wzięli udział w kursach: barmańskim, kelnerskim, carvingu i baristy.

Kurs Barmański prowadził Pan Ryszard Matusiak ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Na zajęciach uczniowie zapoznali się ze sprzętem, szkłem i metodami wykonywania napojów mieszanych. Podczas zajęć dowiedzieli się również o wielu aspektach pracy za barem, które mogą się przydać w dalszym kształceniu zawodowym. Na kursie uczestnicy nauczyli się przygotowywać i serwować drinki alkoholowe i bezalkoholowe, wykonywać dekoracje oraz posługiwać się narzędziami technicznymi np. typu shaker. Przygotowanie znanych drinków, takich jak „Kamikadze”, „Mojito” czy „Martini”, uczniowie po kilku wskazówkach wykonali z łatwością. Kurs otworzył nowe perspektywy wykonywania zawodu barmana. Dodatkowo uczniowie wykonywali drinki metodą konkursową, ponieważ osoba przeprowadzająca kurs jest częstym jurorem w konkursach barmańskich organizowanych zarówno w Polsce jak i za granicą. Dzięki zaangażowaniu wszystkich uczestników każdy zdał egzamin teoretyczny i praktyczny, a potwierdzeniem tych umiejętności był Certyfikat Kursu Barmańskiego uzyskany w dniu jego zakończenia.

Na kursie kelnerskim uczniowie poznali techniki nakrywania do stołu, zasady noszenia talerzy oraz zbierania brudnych naczyń. Dowiedzieli się także, w jaki sposób należy prawidłowo rozkładać i wymieniać obrus w obecności konsumentów. Wykonywali czynności związane z otwieraniem i serwowaniem wina oraz poznali tajniki dekantacji wina. Uczniowie nabyli również umiejętność noszenia naczyń na tacy oraz przećwiczyli składanie serwetek na kilkanaście sposobów. Młodzież zapoznana została z zasadami obsługi gości indywidualnych, restauracyjnym savoir vivre.. Podczas kursu przybliżono młodzieży zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych, organizacji bankietów, obsługi konferencji, przerw kawowych i innych istotnych zagadnień związanych z obsługą imprez zorganizowanych. Każdy z uczestników szkolenia na zakończenie otrzymał profesjonalne certyfikaty i świadectwa udziału w szkoleniu.

Realizacja kursu carvingu umożliwiła uczniom zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie wykonywania kompozycji z wyrzeźbionych owoców i warzyw. Na początek uczestnicy kursu poznali definicję i historię sztuki Carvingu jak również podstawowe rodzaje i typy narzędzi specjalnie do tego przeznaczonych. Następnie po krótkiej teorii uczniowie rozpoczęli zgodnie ze wskazówkami instruktora rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach np. w arbuzie i melonie, a także rzeźbienie w warzywach takich jak dynia, marchew, burak, ogórek czy rzodkiewka. Na sam koniec wykonywali dekoracje sztuki carvingu przez łączenie poszczególnych rzeźb. Wszyscy byli zachwyceni i z chęcią uczestniczyli w zajęciach.

Kolejna grupa uczniów wzięła udział w kursie baristy. Kurs był bardzo interesujący. W trakcie zajęć uczniowie poznali historię kawy, jej rodzaje i smak oraz sprzęt potrzebny do przyrządzenia kawy i napojów na bazie kawy. Mieli możliwość obsługi profesjonalnego sprzętu, używanego w restauracjach i hotelach. Dowiedzieli się, w jaki sposób spienia się mleko i przygotowuje różnego rodzaju kawy m.in.: „Espresso”, „Latte”, „Cappuccino”, „Americano”, „Ristretto” i wiele innych. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą.. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał odpowiednie zaświadczenie.

ZAJĘCIA DODATKOWE

W ramach projektu „Podniesienie zdolności do przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów ZSP w Kłanine i uczniów PCKZiU w Pucku kształcących się w branżach kluczowych dla powiatu puckiego” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 w naszej szkole uczniowie biorą udział w zajęciach dodatkowych .

Praktyczne szkolenie mistrzów gastronomicznych prowadzi Pan Artur Szymański Szef Kuchni Restauracji „Rzeka smaków” w Hotelu River Style w Redzie. Podczas zajęć dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem oraz wraz z uczniami przygotowuje smaczne potrawy, które zostają podane w wykwintny sposób. Już są pierwsze efekty udziału w szkoleniu. Uczennice klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych: Daria Milewczyk i Weronika Byczkowska zajęły I miejsce w I edycji konkursu „Regionalna Kuchnia” w Niepublicznej Szkole Rzemiosła w Wejherowie. Uczennice klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych Weronika Browarczyk i Klaudia Littwin chętnie wzięły udział w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „Wiosenne Inspiracje”.

Inni uczniowie biorą udział w zajęciach dotyczących organizacji imprez cateringowych. Zajęcia prowadzone są przez Pania Paulinę Gosz, która przez wiele lat pracowała w branży gastronomiczno-hotelarskiej i organizowała liczne imprezy cateringowe. Uczniowie zdobywają przede wszystkim wiedzę praktyczną oraz umiejętności z zakresu organizacji imprez cateringowych m.in. planowania, realizacji i rozliczania usług cateringowych, prawnych aspektów organizacji imprez cateringowych, analizy potrzeb klienta, przygotowania oferty i oszacowania kosztów przedsięwzięcia.

Język angielski zawodowy prowadzi Pani Ewelina Pilc-Bojke nauczycielka języka angielskiego oraz przedmiotów zawodowych gastronomiczno-hotelarskich. Zajęcia odbywają się poprzez naukę słówek, ćwiczenia interaktywne, doskonalenie wymowy, czytanie, słuchanie, a także uczenie się fraz i zwrotów używanych na co dzień w branży gastronomicznej. Uczniowie poznają między innymi wyposażenie kuchni i sali konsumenckiej oraz prezentują przepisy kulinarne w języku obcy. Uczestnicy zajęć dodatkowych doskonalą także umiejętność redagowania profesjonalnego CV w języku angielskim i opanowują specjalistyczne słownictwo wymagane od kelnerów, barmanów, kucharzy, a także innych pracowników branży gastronomicznej.

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.